Nordisk gerontologikongress i Gøteborg

20140526-160424-57864105.jpg

Over 1000 forskere og FoUinteresserte innen temaet aldring deltar på den nordiske gerontologikongressen denne uken. Her er det til enhver tid fire eller fem forskjellige forelesninger å høre på, og en stor sal med posterutstillinger og stands med alt fra forskningsresultater til produktpresentasjoner og FoUorganisasjoner.

20140526-160341-57821785.jpg

Svein Olav Datland (NOVA) og Berit Otnes (statistisk sentralbyrå) har forsket på boformer i eldreomsorgen. De har sett på nye trender og typer av «assisted housing» som erstatter institusjoner, og setter spørsmålstegn ved om nye boformer egentlig er nye, eller om de er «gammel vin i nye flasker». Dataene viser at det stort sett er økonomi og størrelsen på lokalsamfunnet som bestemmer om det er hovedvekt på sykehjemsplasser eller andre heldøgn omsorgsformer.

20140526-155716-57436761.jpg

Hva er et hjem, og hvordan påvirkes vi av omgivelsene? Karin Høylandet fra NTNU/SINTEF snakket om hvordan arkitektur og boform må tilpasses brukergruppene sine behov, og at man må tenke fleksibelt og helhetlig slik at eldre kan bo lengre på samme sted. Hun snakket også om det sosiale aspektet av arkitekturen – man må sørge for at andre også kommer dit de eldre skal bo. Hun gav eksempler på omsorgsboliger med fellesarealer med skole og med basseng som kan brukes til babysvømming.

20140526-163342-59622993.jpg

Velferdsteknologi for personer med demens

Eva Lindqvist fra Karolinska institutet presenterte funn fra sin studie om hva som får personer med demens til å godta og ta i bruk velferdsteknologi. Hun la frem fire veiskiller som var viktige for at velferdsteknologi skal fungere; det å bestemme seg for å prøve, det å være villig til å tilpasse rutiner, å kunne stole på teknologien og det å føle at teknologien har nytte for en selv.

20140526-170617-61577526.jpg

Torhild Holthe fra kompetansesenter for Aldring og Helse har undersøkt om unge personer med demens har nytte av velferdsteknologi. Det disse personene syntes var viktig for dem var å få lov å holde på med de samme aktivitetene som før.
«Jeg er ikke interessert i å være på et dagsenter sammen med folk bare fordi vi har samme diagnose – jeg vil være sammen med folk som jeg deler interesse med».
Holte fant de samme fallgruvene ved velferdsteknologi som Lindqvist – og spesielt viktig var det at teknologien var til å stole på og brukervennlig, noe hjelpemidlene de brukte viste seg å ikke være.

Fall og fallforebygging

Fall er en svært vanlig årsak til både sykehusinnleggelse og død hos eldre. Ofte vil eldre som har falt også bli redd for å falle på nytt, noe som fører til at de beveger seg mindre. Dette gir en negativ spiral, der man blir inaktiv og får enda dårligere gangfunksjon og balanse.
Årsaker til fall kan være mange, blant annet dårlig balanse og muskelstyrke, dårlig syn, inaktivitet, medisinbruk o.s.v.

Hvordan kan man redusere fallrisiko? Martin Nilsson fra universitetet i Gøteborg oppsummerer forskning på fallforebygging: Trening kan både forebygge fall, og kan også forebygge at man blir skadet i et fall.

les om sykling som fallforebygging på Rokilde

Dagen ble avsluttet med stående buffet, og intens summing av prat når deltakerne snakket om dagens opplevelser. I morgen er det en egen FoU – dag, der Kostkofferten skal presenteres.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s