Samarbeid om etisk kompetanseheving – konferanse 30.april

Utviklingssentrene i Møre og Romsdal er til stede på konferansen, og deltar også på etikktorget. Over 200 kommuner deltar på landsbasis, og 13 kommuner i Møre og Romsdal er nå med i Samarbeid om etisk kompetanseheving
Det er kommunene: Sula, Fræna, Kristiansund, Ålesund, Sande, Volda, Tingvoll, Ulstein, Giske, Molde, Rauma, Ørsta og Hareid. Vi ønsker spesielt Hareid konmune velkommen som nye deltaker våren 2014!

Utviklingssentrene samarbeider både med Fylkesmannen i Møre og Romsdal og med KS med å være pådrivere for etisk kompetanseheving.

20140430-094612.jpg
Tanja Alme, Sula kommune, Brit Krøvel, UHT Møre og Romsdal og Reidunn Korsnes, Ålesund kommune på etikktorget. De presenterer Sammen om etisk kompetanseheving i Ålesund. Arbeidet har pågått et år, og har resultert i et kurs for ansatte i Praktisk etikk ved høgskolen i Ålesund. Etikkarbeidet har kommet inn i planarbeidet i kommunen. Tanja Alme fra Sula kommune er kreftkoordinator og prosjektleder i palliasjon/etikkprosjektet i Sula, og har med eksempler som viser hvordan de jobber med etikk i palliasjonsfasen. Sula kommune vant etikkprisen nettopp for sitt systematiske arbeid med etisk kompetanseheving gjennom etikkverksted, konferanser, refleksjonsgrupper i 2013. Kommunen presenterer dette arbeidet på konferansen.

20140430-094753.jpg
Stephanie Helland, USH Møre og Romsdal, Inger Takle Rokilde sykehjem og Trude Fløystad Eines, Høgskolen i Molde.
På torget presenteres Våke- et refleksjonshefte om velferdsteknologi, juss og etikk for helsepersonell. I tillegg presenteres etikkarbeidet i Kristiansund kommune, samt «Etikk i turnus» ved Rokilde sykehjem.

Statssekretær Lisbeth Normann åpnet konferansen med uttalelsen: «Det er ikke mulig å skille etikk og fag. Etikk er fag.

20140430-100951.jpg

Christine Ness Evensen er prosjektleder for Samarbeid om etisk kompetanseheving, og presiserer viktigheten av systematisk etikkarbeid i sitt åpningsforedrag.

20140430-102659.jpg

Sula kommune presenterte noe av det arbeidet som ledet til at kommunen fikk KS sin etikkpris for 2013. Etikkarbeidet er en hjørnestein i tjenestene, og synliggjøres på svært mange områder. Se bare på dette «Kindereggkartet»:

20140430-105716.jpg

Sula kommune har selv hentet kompetanse i metoder og verktøy, blant annet fra Unnik- og verksted for etikkvirksomhet VEV
Tanja Alme forteller i sitt foredrag om viktigheten av etisk refleksjon også i det palliative arbeidet. Sula kommune bruker palliative planer, noe som ivaretar involvering både av pasienten selv, pårørende og helsepersonell. Hensikten er å komme i forkant av ulike problemstillinger ved god planlegging. I Norge dør om lag 8/10 i institusjon, og vi ligger langt ned på gjennomsnittet i Europa. I Sula har 10 av 13 valgt å avslutte livet hjemme, noe som er muliggjort gjennom systematisk refleksjon.

Riche Vestby er antropolog, og har tidligere vært fagsjef for innovasjon i KS. Hun er nå rådgiver innovasjon og strategi i Halogen, som jobber med innovasjon og tjenestedesign. Målet med hennes foredrag er å skape interesse for å tenke annerledes og gjøre annerledes når vi kommer hjem. At vi tar et oppgjør med «Same procedure as last year».

20140430-124009.jpg

Riche Vestby spør: Har vi fokus på brukeren, eller på brukerens fokus – og når vi stiller spørsmål, stiller vi de rette spørsmålene til de rette personene?

Spørsmål til etisk refleksjon. «Du bor der jeg jobber, eller- jeg jobber der du bor»

Om gode ledere og innovasjon: Har mot, og tør og satse. Tør å eksperimentere. Tar i bruk alle gode krefter, uansett hva det er. Har stor takhøyde, tør å feile!

Møte på etikktorget
Det er gøy å stå på etikktorget, og det er gøy å lære av både «selgere og kjøpere» av gode tiltak. Vi traff denne inspirerende kvinnen da hun besøkte vår stand, Wenche Aase fra Modum kommune. Wenche er leder av ergo- og fysioterapitjenesten, og sitter i arbeidsgruppa for etisk kompetanse i kommunen. På vegne av gruppen sender hun hver uke ut et etisk dilemma til over 100 kommunale mottakere; «Ukas snakkis» Vi fikk se den sist utsendte snakkisen, og deler den med dere her: Eksempel på ukas snakkis
Den så slik:
En bruker forteller deg noe som er relevant knyttet til tjenesten dere kan gi, men nekter deg å fortelle det til andre.
Hva gjør du?

Vi synes dette tiltaket er et kreativt «sniketikkifiseringtiltak» som på en elegant måte bidrar til å skape bevissthet rundt etisk refleksjon.

20140430-135032.jpg

Liv Wensaas, FoU-leder i Asker kommune beskrev paradigmeskiftet i Asker kommune. Les mer om Asker kommune, og se den fine hjemmesiden her.
Fokuset har endret seg fra sykdom til mestring. Og i stedet for å fokusere på det som skaper sykdom, se på hva som skaper helse.

20140430-145508.jpg

Henrik Syse, forsker og filosof avsluttet dagen med foredraget «Etikk, kvalitet og innovasjon».

20140430-150428.jpg
Om ulike dyder. Aristoteles snakket om intellektuelle og moralske dyder. Intellektuelle og intelligente mennesker ha gjort stor skade, og han nevner nazistenes ugjerninger som et eksempel på motsetning mellom dydene- eller intelligent stupidity.

20140430-151510.jpg

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s