Astrid er en av 7% nyutdannede som vil jobbe i sykehjem

De siste dagene har det vært skrevet mye om hvorfor nyutdannede sykepleiere ikke ønsker å jobbe i sykehjem, etter at NSF sin avgangsundersøkelse viste at kun 7% av avgangsstudentene svarte at de ønsket å jobbe i sykehjem.
Vi har snakket med en nyutdannet sykepleier i Kristiansund kommune, Astrid Røkkum-Neergard, som er blant de 7% som velger sykehjem som sitt første arbeidssted. Astrid sier hun ønsket å være sykepleier på sykehjem fra før hun startet utdanningen.

Jeg liker at man som eldreomsorgsarbeider blir kjent med hele mennesket, og deres historie. ….. På sykehjem behandler man hele mennesket. Og vi ser at sykepleien blir mer avansert fordi eldre ofte har et sammensatt sykebilde. Man får øvd seg på mange prosedyrer samtidig som man får muligheten til å bli godt kjent og man ser endringer i pasient tilstand raskt på grunn av dette. Man får være med i så mange prosesser som ofte setter spor, og det er flere pasienter jeg vil bære med meg resten av livet. De har vært med på å bygge meg opp som både fagperson og som omsorgsyter. Og jeg er takknemlig for disse erfaringene. Jeg ville ikke valgt annerledes. Jeg har dannet hele mitt grunnlag for hva jeg ønsker å være som sykepleier på sykehjem, og er utrolig stolt av arbeidsplassen.

Astrid Røkkum-Neergard er nyutdannet sykepleier i sykehjem

Astrid Røkkum-Neergard er nyutdannet sykepleier i sykehjem

I forrige innlegg her på bloggen la vi ut en avstemming, og oppfordret våre lesere til å stemme på hva de tror er årsaken til at nyutdannede sykepleiere ikke vil jobbe i sykehjem. Alternativene vi satte opp var:
– lav status
– for mye ansvar
– for lite fagmiljø
I skrivende stund mener halvparten at lav status er hovedårsaken. Astrid Røkkum-Neergard tror negativ publisitet fra media er med å bidra til at sykehjem er lite attraktivt.

Ja, det er travle perioder, og nei – du rekker ikke alltid å sette deg ned med pasientene og slå av en prat. For av og til er du alene, og da har du fagansvar for mange. Men nettopp dette burde man klare å se det positive i. Det mange ikke vet er at det ofte er fartsfylt og spennende å jobbe på sykehjem, og du må lære deg å stole på deg selv og din faglige kompetanse. Du kan ikke trykke på en knapp og ha flere leger og sykepleiere der på et halvt minutt. Men jeg tror det med fordel kunne vært innført en faddeordning som jeg selv fikk, hvor man har en erfaren sykepleier man kan ringe om man føler seg usikker. Dette letter følelsen av å stå helt alene veldig.

I en reportasje fra NRK sier institusjonssjef ved Lilleborg sykehjem, Gerd Jensen, at hun tror flere nyutdannede sykepleiere ville valgt sykehjem som sin arbeidsplass dersom de hadde sykehjemsprasis sist i utdanningsløpet.
Pasientene her har sammensatte diagnoser. Jeg tror studentene hadde vært bedre rustet til praksis på sykehjem dersom de hadde vært i praksis andre steder først, sier Jensen.
Astrid Røkkum-Neergard mener også at praksis i sykehjem burde ha et dypere fokus enn grunnleggende stell og pleie.

 De fleste har et inntrykk av at sykehjem er en lite lærerik praksis, hvilket jeg syns er tvert imot. Jeg er eldreomsorgsforkjemper, og det burde vært lagt mer vekt på de utfordringene som er i dagens sykehjem. For det er så mye mye mer enn å re senger, eller utføre stell. Eldreomsorg er mye mer omfattende enn det, og sykepleien man utøver mer avansert.

Helse- og omsorgsminister Bent Høye uttaler til NRK at det store ansvaret som pålegges sykepleierne i eldreomsorgen krever et kompetanseløft. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener NSF sin undersøkelse om at få nyutdannede vil jobbe på sykehjem er et «uttrykk for at organiseringen av eldreomsorgen ikke er god nok.»
På spørsmål om sykepleiertjenesten i sykehjem bør organiseres på en annen måte, f.eks ved klarere skille mellom hva de ulike yrkesgruppene skal gjøre, svarer Astrid at hennes erfaring er at det er et klart skille der på hva som er sykepleier oppgaver, og at hun jobber sammen med kompetente helsefagarbeidere/hjelpepleiere og dyktige assistenter som utfører mange andre oppgaver.

 Jeg har tro på at man må spille på lag med hverandre for å kunne gi en helhetlig og forsvarlig sykepleie. Hjelpepleierne kan jobben sin godt. Uten dem hadde sykepleier i sykehjem ikke fungert.

 Astrid forteller at hun har erfart mye både på godt og vondt det første halve året som sykepleier, og at det i perioder har vært preget av tungt eneansvar på kveldstid og på helg.

Som nyutdannet blir man kastet litt uti det på et vis og man lærer mye på veien. Jeg har vært heldig som har hatt den arbeidsplassen jeg har for jeg har alltid hatt en sykepleier å ringe til om jeg har vært usikker. Jeg har også vært hyppig legevaktbruker. Det er hardt å være sykepleier i eldreomsorgen og man møter mange ulike skjebner. Men samtidig kan man innimellom være et lysglimt i en tøff hverdag for de som kanskje ikke har mye å smile for.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og nyttig informasjon, Til inspirasjon. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s